Sök:

Sökresultat:

1014 Uppsatser om Det Fria Sällskapet Länkarna - Sida 1 av 68

Den fria leken : förskollÀrarnas roll i den fria leken "Vara delaktig men inte ta över"

Syftet med studien var att undersöka förskollÀrarnas roll under barns fria lek i förskolan och förskoleklass samt vilken respons barnen fÄr av förskollÀrarna under den fria leken. (hur barnen blir uppmuntrande av förskollÀrarna under den fria leken). En kvalitativ metodologisk ansats i form av totalt Ätta observationer och fyra semistrukturerade intervjuer anvÀndes. Resultaten visade att samtliga förskollÀrare tyckte att den fria leken Àr den centrala delen i barns liv. Observationerna visade att det Àr betydelsefullt att vuxna finns i nÀrheten av barns fria lek, för att förskollÀraren ser vad barnen gör och vilka material de anvÀnder i sina fria lekar.

"Den fria leken Àr jÀtteviktig" : - FörskollÀrares erfarenheter av den fria leken

Syftet med vÄrt examensarbete var att beskriva förskollÀrares erfarenheter av den fria leken i förskolan. Vi ville ta reda pÄ vad förskollÀrarna anser att den fria leken bidrar till i barns utveckling och fÄ en kunskap kring hur de ser pÄ sin egen roll i den fria leken. Dessutom ville vi undersöka hur mycket utrymme den fria leken fÄr i förskolans verksamhet. För att fÄ svar pÄ vÄrt syfte med arbetet har vi anvÀnt en kvalitativ forskningsmetod. Vi har genomfört semi-strukturerade intervjuer med Ätta förskollÀrare.Resultatet av vÄr undersökning visade att förskollÀrarna anser att den fria leken Àr oerhört viktig och de Àr vÀl medvetna om dess betydelse.

Den fria leken i förskolan : En kvalitativ studie om pedagogers syn pÄ den fria leken och dess betydelse för barns lÀrande och utveckling

Syftet med detta examensarbete Àr att studera pedagogers syn pÄ den fria leken och dess betydelse för barns lÀrande och utveckling, Àven undersöka vad pedagogerna anser att den fria leken har för möjligheter och hinder för barns lÀrande och utveckling i förskolan. Vi har valt att anvÀnda en kvalitativ forskningsmetod genom att genomföra semistrukturerande intervjuer med sju pedagoger i tvÄ förskolor. Det som framkommit i undersökningen Àr att pedagogerna hade ett positivt synsÀtt pÄ den fria leken. De ansÄg att den fria leken Àr en viktig kÀlla till barnens kompetensutveckling som bör uppskattas av pedagoger och bör dÀrför lÀggas mer vikt pÄ i verksamheten. Resultatet visar ocksÄ att den fria leken kan ha nackdelar och hinder som leder till konflikter och obehagliga situationer bland barnen. De flesta pedagoger ansÄg att deras nÀrvarande roll var viktig, utan att styra eller dominera leken, för att stödja och utveckla den fria leken..

Fria lekens betydelse i förskolan: Hur pedagoger uppfattar den fria leken i förskolan

Syftet med denna studie Àr att beskriva och ge ökad förstÄelse för hur pedagoger uppfattar den fria leken i förskolan. I bakgrundstexten har jag redogjort för vilken syn forskare har pÄ lek och den fria leken. Jag tar Àven upp om vad lagar och styrdokument lyfter fram inom leken i förskolan. Under rubriken ?Betydelsefulla lÀrandeperspektiv i förskolan? kommer jag att redogöra om tidigare studier som har gjorts runt det valda Àmnet.

Fria leken pÄ förskolan : en kvalitativ studie av nÄgra pedagogers syn pÄ den fria lekens betydelse för barns lÀrande

Detta examensarbete handlar om vad nÄgra pedagoger anser att den fria leken har för betydelse för barns lÀrande pÄ förskolan. Litteratur, tidigare forskning och LÀroplanen för förskolan, Lpfö98, föresprÄkar hur viktig den fria leken Àr och vad den har för betydelse för till exempel sprÄkutvecklingen, bearbetning av upplevelser och för att lÀra sig socialt samspel.UtgÄngspunkten har varit att finna svaret pÄ vad forskning, litteratur och nÄgra olika pedagoger anser om den fria lekens betydelse för lÀrandet. Jag har intervjuat fyra pedagoger med olika yrkesutbildningar i förskolan, det vill sÀga en barnskötare, en fritidspedagog och tvÄ förskollÀrare. Intervjuerna handlar om deras syn pÄ den fria leken, om den fria leken kan vara en tillgÄng för lÀrandet och om den kan utgöra ett hinder. Pedagogernas berÀttelser har hjÀlpt mig att se likheter och skillnader och dÀrmed förstÄ hur de tÀnker och handlar kring den fria leken pÄ förskolan.Slutsatsen för detta examensarbete Àr att den fria leken Àr oerhört viktig för barns lÀrande pÄ förskolan eftersom den har en ofantlig innebörd.

Barns behov av stöd i leken : ur pedagogens perspektiv

Syftet med studien var att undersöka hur pedagoger pÄ förskolan beskriver hur de arbetar för att stödja barn att komma in i den fria leken. Vi ville Àven undersöka vilka strategier pedagogerna anvÀnder sig av för att hjÀlpa barn att komma in i den fria leken. I studien anvÀndes en kvalitativ forskningsstrategi. För att samla in material till studien intervjuades Ätta pedagoger pÄ tre olika förskolor. Resultatet visar att material, miljön och tiden har en stor pÄverkan pÄ barns fria lek.

Den fria lekens betydelse och förÀldrars syn pÄ den

Syftet med den hÀr studien var att undersöka förÀldrars syn pÄ den fria leken i förskolan. Vi har Àven haft som syfte att undersöka om och pÄ vilket sÀtt förÀldrars syn skiljer sig Ät om de har sina barn i förskola pÄ landet, liten stad eller större stad. Vi har valt att göra en kvalitativ undersökning i form av ett frÄgeformulÀr som har delats ut pÄ tre förskolor. Vi har koncentrerat oss pÄ förÀldrar till barn födda 2003. Resultatet visar att vissa förÀldrar inte visste sÄ mycket om den fria leken, medan andra förÀldrar verkligen vet betydelsen av fri lek.

Förskoleklassen-lekens mellanrum? : En studie kring den fria lekens plats i förskoleklassen

Uppsatsen handlar om den fria leken i förskoleklassen och hur mycket tidsutrymme den har dÀr. Studien skildrar vilken betydelse lekmaterialet och den fysiska miljön har för att den fria leken ska infinna sig. Studien skildrar Àven om förskoleklassens placering i förhÄllande till skola och förskola pÄverkar den tid som Àgnas Ät fri lek samt vilka tankar pedagogerna i förskoleklasserna har kring den fria leken och dess förutsÀttningar. Observationer och intervjuer genomfördes med pedagoger frÄn tre olika förskoleklasser och skolor.Resultatet visar att den tid som Àgnas till fri lek varierade mellan förskoleklasserna och att lekmaterialet och miljön har viss betydelse för att den fria leken ska infinna sig. Förskoleklasserna som befinner sig inom skolans lokaler Àr mer skolinriktade och styrda av skolans mÄl Àn de som ligger utanför som Àr mer förskoleinriktade.

Den fria lekens betydelse för barns lÀrande i förskolan

Vi har undersökt pedagogernas syn pÄ den fria leken betydelse i förskolan den förekommer bÄde i utomhus och inomhusmiljö. Studien har genomförts med hjÀlp av en kvalitativ undersökning. Genom strukturerade intervjuer med pedagoger har vi fÄtt in den empiri som vi sedan analyserat. De intervjuade pedagogerna Àr eniga om att den fria leken Àr viktig för hela barnets utveckling. Pedagogerna anser Àven att barnens största utveckling sker under den fria leken som kallas arbete inom Montessoripedagogiken.

? De trÀnar allt egentligen, de trÀnar sig för livet? : Fritidspedagogers attityder och förhÄllningssÀtt till fri lek

Syftet med studien Àr att undersöka pedagogernas attityder och förhÄllningssÀtt nÀr det gÀller den fria leken för barn pÄ fritidshem i Äldrarna 6-9 Är. Studien Àr en kvalitativ undersökning dÀr intervjuer av fritidspedagogers instÀllning och förhÄllningssÀtt till den fria leken utgör empirin. Genom intervjuerna studeras ocksÄ hur pedagogerna stöttar de barn som har svÄrigheter i den fria leken. Resultatet visar att fritidspedagogerna ser den fria leken som vÀldigt viktig och att den fÄr stort utrymme pÄ fritidshemmen. Studien visar ocksÄ att pedagogerna agerar i den fria leken genom att vara nÀrvarande och befinna sig i bakgrunden för att kunna gÄ in och pÄverka de gÄnger det behövs.

Lek Àr liv : Sex förslollÀrares uppfattningar om den fria leken och dess betydelse för barns utveckling och lÀrande

Syftet med denna studie Àr att undersöka förskollÀrares uppfattningar om den fria leken och dess betydelse för barns utveckling och lÀrande, och i vad mÄn dessa uppfattningar avspeglar sig i verksamheten. Detta för att jag anser att fri lek Àr ett begrepp som inte beskrivs sÀrskilt tydligt i litteratur och lÀroplan för förskola. De frÄgestÀllningar jag har anvÀnt mig av Àr: Hur definierar förskollÀrare fri lek? Vad anser förskollÀrare att den fria leken har för betydelse för barns utveckling och lÀrande i förskolan? Hur ser förskollÀrare pÄ sitt deltagande i barns fria lek? Hur avspeglar sig pedagogernas syn pÄ den fria lekens betydelse för barns utveckling i hur de planerar verksamheten?  För att fÄ svar pÄ mina forskningsfrÄgor har jag anvÀnt mig av kvalitativa intervjuer och totalt har sex förskollÀrare intervjuats. FörskollÀrarna i denna studie uttrycker att fri lek Àr betydelsefull för barns utveckling och lÀrande utan att ha helt klart för sig hur de definierar begreppet.

NÀr barn fÄr slÀppa loss : förskollÀrares resonemang kring den fria leken

Förskolan Àr en plats för barn att skaffa nya erfarenheter, trÀffa andra barn dÀr de kan leka med varandra. Syftet med denna studie Àr att undersöka hur förskollÀrare resonerar kring barns fria lek i förskolan. Detta för att bidra med mer kunskap om förskollÀrares förhÄllningssÀtt kring den fria leken. Studiens frÄgestÀllningar Àr: Hur Àr förskollÀrares uppfattning om barns fria lek? Vilken betydelse anser sig förskollÀrarna ha för barnens fria lek? Hur skapar förskollÀrarna förutsÀttningar för barnens fria lek? Med utgÄngspunkt i Knutsdotter Olofssons teorier om den fria leken och lekharmoni har vi i denna studie fÄtt förstÄelse för förskollÀrares resonemang och betydelse för barns fria lek.

Barns fria lek och lÀrande i förskolan ur ett förÀldraperspektiv : - ur ett förÀldraperspektiv

Studien ska ge lÀsaren en inblick i hur förÀldrarnas uppfattning Àr kring den fria leken och lÀrande. Nyfikenheten kring lek och lÀrande vÀcktes dÄ kunskapsmÄlen i den nya reviderade lÀroplanen för förskolan har tagit överhand. Begreppet kunskap förekommer betydligt fler gÄnger Àn begreppet lek. StÀmmer synen att den fria leken Àr ett tidsfördriv eller finns det nÄgon koppling mellan lek och lÀrande? Syftet med arbetet Àr att fÄ en fördjupad förstÄelse för hur förÀldrar till barn pÄ förskolan ser pÄ den fria lekens betydelse för lÀrande. Undersökningen bygger pÄ en kvalitativ metod dÀr empirin samlades in genom att förÀldrarna fÄr svara pÄ ett frÄgeformulÀr.

Den fria lekens musicerande - En undersökning om förskolebarns musicerande i den fria leken

BakgrundI bakgrunden presenteras musicerande och fri lek utifrÄn tidigare forskning. Musicerandet handlar om ljud, rytm och rörelse och finns med oss redan innan vi föds. Det Àr ett sÀtt att kommunicera och en början att förstÄ omvÀrlden och bilda ett lÀrande. Den fria leken Àr en stor del i verksamheten pÄ förskolan dÀr barnen delvis sjÀlva skapar sina egna lÀrandesituationer. Genom musicerande skapas en mening i leken och lyfts till nÄgot lustfyllt.SyfteSyftet med undersökningen Àr att fÄ kunskap om pÄ vilka olika sÀtt musicerandet gestaltas av förskolebarn i den fria lekens lÀrande.MetodVi har med inspiration frÄn en etnografisk metod observerat barn i Äldern 3-6 Är.

FörskollÀrares syn pÄ barns fria lek

Vi har med vÄrt arbete FörskollÀrares syn pÄ barns fria lek, haft som syfte att studera hur förskollÀrare ute i verksamheten ser pÄ den fria leken och dess betydelse för barns utveckling. Vi undersökte om förskollÀrare sÄg den fria leken som ett sÀtt att frÀmja barnens utveckling eller om de sÄg den som ett tidsfördriv. VÄra frÄgestÀllningar blev dÀrför: Hur tÀnker förskollÀrarna kring begreppet fri lek? Hur anvÀnder förskollÀrarna sig av den fria leken i arbetet med barnen? För att uppnÄ vÄrt syfte valde vi att intervjua fyra förskollÀrare, vi valde att genomföra kvalitativa intervjuer, dÄ vi ville att de skulle förklara sina tankar med egna ord. I resultatet hittade vi likheter och olikheter.

1 NĂ€sta sida ->